12 mei 2020 – In Hoegaarden en Glabbeek doen verenigingen en personen extra inspanningen om bedevaarders naar hun kapelletjes te lokken. In deze meimaand gebeurt dat vooral omdat het bedevaartseizoen in Scherpenheuvel in mineur is gestart door corona.
Schepen van Erfgoed Marleen Lefevre (CD&V) werkt in Hoegaarden mee met de heemkring Hoegaards Erfgoed aan een informatiebrochure met vermelding van kapelletjes, gelegen op de wandel- en fietsroute Kapelletjesbaan. In deze meimaand krijgen vooral de Mariakapelletjes aandacht. Het Davidsfonds werkt aan een kaart, waarop alle kapellen, klein en groot, in de gemeente staan aangeduid.


In Meldert is bestuurslid Noël Verlaers van de heemkring, peter van een boomkapelletje in de Molenstraat. “Ik nam de zorg ervan op mij”, vertelt hij. “Het verkeerde in lamentabele toestand en hing heel hoog op de stam van een lindeboom van zeker tweehonderd jaar oud. De boom staat in een ruilverkavelingsgebied en de Vlaamse Landmaatschappij ging in op de vraag om de boom te snoeien en het kapelletje weg te nemen. Ik heb het bijgewerkt, geverfd en het beeld een nieuw hoofd gegeven, want Maria had haar oorspronkelijke verloren. Ik heb het kapelletje opnieuw aan de boom gehangen op 3,5 meter hoogte. Zo kan ik er altijd aan met een ladder. Maria draagt nu de naam Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.”
Op een paneel staat informatie over de herkomst van het kapelletje, dat daar hangt sinds 1920. Volgens Verlaers had Meldert twee processies. Die van Sint-Ermelindis en de Sacramentsprocessie, die door de velden trok, maar bij slecht weer en modderige veldwegen langs de Molenstraat passeerde. Aan de boom kwamen een rustaltaar en het kapelletje.
Noël stelt vast dat passanten er geregeld even halt houden. “Doen ze dat uit devotie of toeristische nieuwsgierigheid? Ik weet het niet”, zegt hij. “Feit is wel dat hier al bloemen werden neergelegd en kaarsjes gebrand. Vermoedelijk omdat het echte Scherpenheuvel momenteel te ver weg ligt.”
In de Marollenkapel in Hauthem zijn geen bedevaartactiviteiten. De kapel is nochtans een kopie van de basiliek van Scherpenheuvel, meer ze is nu niets anders dan een uitkijkpost op de wijde omgeving.
Ook in Glabbeek staat in deze meimaand Maria meer dan gewoonlijk in de belangstelling van fietsers en wandelaars. De pastorale Zone schat dat de gemeente meer dan tweehonderd Mariakapelletjes telt. “Ze staan in gevels van woningen, langs straten of hangen in bomen”, vermeldt de Nieuwsbrief van de Zone. Door annulering van meibedevaarten door corona is er de oproep om in de buurt kapelletjes op te speuren.

 © Het Nieuwsblad 
Dan brengen we Ons-Lieve-Vrouwke naar hier