Gezocht: Kapellenactie uit 1958

13 mei 2020 – Hoegaards Erfgoed zoekt de gevelkapellen van de jaren na 1958 op. Ze dragen een metalen kroon in de vorm van de M van Maria. Hoegaards Erfgoed vzw werkt mee aan De Kapellekesbaan in Hoegaarden (inventaris, website, restauratie). Aanvullend daarop rezen vragen over de vele kleine blauw-witte gevelkapellen. Ze zijn er in verschjillende vormen (soms rood geschilderd…), niet altijd van dezelfde origine. Heel bijzonder zijn de ‘Regnum-Mariae’ kapelletjes uit 1958 en later.

Pastoor Fernand Mariën uit Tildonk verspreidde duizenden van deze kapelletje vanaf 1958. Hij organiseerde reizende Mariale tentoonstellingen op 64 plaatsen, waar bezoekers een gratis kapel konden reserveren. Nadien bezocht hij honderden parochies en werden de kapellen verkocht tegen kostprijs (4 euro). In de loop van 1965 stopt men ermee en wordt een nieuw type, in harde kunststof, verkocht. De Lokerse Bibliotheca Wasiana en ook de Kortenbergse auteur Henri Vannoppen deden onderzoek ernaar.

In Hoegaarden hangen dergelijke kapellen, intact met de M in kroonvorm, in Meldert, in Hoksem (Persstraat), enz. Bij de (gratis) verdeling moest je beloven de kapel eeuwigdurend aan de gevel te houden. Erfgoed doet nu een oproep: meldt adressen van die kapelletjes aan noelverlaers@gmail.com.

 © Het Nieuwsblad 
Gezocht: Kapellenactie uit 1958