foto’s ©Ann Raymaekers
Geschiedenis en verhaal 

De kapel ligt op het plateau van Hauthem op een hoogte van 104 m en op een kruispunt van fiets- en wandelwegen.  De kapel is in 1832 gebouwd door de Zusters van de Vereniging met het Heilig-Hart, de congregatie die zich in 1820 in Mariadal vestigde.

De zusters verkochten de kapel in 1970 aan een privé-eigenaar die er een buitenverblijf wou van maken.  Het religieuze karakter van de kapel verdween. In 1992 kocht de Vlaamse Landmaatschappij de kapel. Graffiti-kunstenaars hebben er zich op uitgeleefd.

Van aan de kapel krijg je bij mooi weer een prachtig uitzicht over de omgeving.  Het is een geliefde rust- en picnickplaats voor wandelaars en fietsers.  Op de eerste verdieping is een oriëntatietafel.

Er is een volksverhaal over een onderaardse gang van deze kapel naar het klooster Mariadal.  Wij vermoeden dat men de holle weg vergeleek met een onderaardse gang.

Vanwaar de naam ‘Marollenkapel’ ?  De moeder-overste van de orde was bij aanvang een Zuster Maricole, waardoor de zusters aanvankelijk werden aangeduid als Maricollen of Marollen. In 1835 werd, ter ere van de Heilige Maagd, een kapel ingewijd in Hauthem. Die werd Klein Scherpenheuvel genoemd omdat ze werd ontworpen als een kleine kopie van de basiliek van Scherpenheuvel. 

Patroonheilige en legende
Geen patroonheilige.    Oorspronkelijk was de kapel gewijd aan Maria.
Google maps
Hauthem Centrum 
3320 Hoegaarden 

foto’s ©Ann Raymaekers

Eén gedachte over “Marollenkapel

  • mei 23, 2020 om 8:33 pm
    Permalink

    Een parel ! Een mooi verzicht van Kumtich , Tienen en Hoegaarden

Reacties zijn gesloten.