foto’s ©Ann Raymaekers
Geschiedenis en verhaal 

Het ijzeren Mariabeeld (overtrokken met aluminium) in een nis aan de voorgevel van her parochiecentrum werd ingewijd op 10 september 1902. Het eerste gebouw was opgetrokken in 1894 door pastoor Ph. J. Van Stappen, als “patronaat” voor de jeugdwerken én tevens als jongensschool vanaf 1899. In 1900 werden de lekenleerkrachten er vervangen door Broeders van Oostakker. Hun patrones was O.L.V. van Lourdes.  Zij woonden in het complex, dat nog in aanbouw was. In 1901 waren de definitieve klaslokalen gereed. De parochiale werken van de dekenij Tienen namen de gebouwen over in 1924. Lekenleraars en een lokaal schoolcomité nemen de leiding in handen. Voor het schooljaar 1972-73 verhuisde de jongensschool naar Mariadal. In 2015 gaf de dekenij Tienen het complex aan de Tiensestraat in erfpacht aan de kerkfabriek Sint-Gorgonius voor de uitbouw  als ontmoetingscentrum.

Onder het beeld zie je een tekst  in Latijn (waarvan hoofdletters het jaartal aangegeven). Vertaald zegt die tekst : “Aan deze (=Maria) gewijd om de slang te verbrijzelen”.

Patroonheilige en legende

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

In 1858 verscheen in een grot bij het Franse plaatsje Lourdes Maria voor het meisje Bernadette Soubirous. Sindsdien is Lourdes veranderd in een plek die door zes miljoen pelgrims per jaar wordt bezocht.    De Lourdeskapellen werden nadien erg populair op het Vlaamse platteland.

Google maps

Tiensestraat 54Voorgevel Parochiecentrum
3320 Hoegaarden 
 

 

 foto’s ©Ann Raymaekers