foto’s ©Ann Raymaekers

Geschiedenis en verhaal 

Deze hoeve is gebouwd door de eigenaar van de hoeve naast de kapel als dank voor genezing.
Je herkent aan het grote beeld dat het wel degelijk om Antonius van Padua gaat.   Je ziet dat aan het kindje Jezus dat hij bij zich heeft en aan de lelie (symbool van zuiverheid).Dit is een overbevolkte kapel.  Let op het aantal beeldjes dat er in staan.  De verklaring hiervoor is dat in de jaren ’60 heiligenbeeldjes op de schouw niet meer in de mode waren.  Veel mensen brachten hun beeldje naar deze kapel.

Momenteel heeft de kapel weinig passanten, maar vroeger was het een drukbezochte kapel, omdat het op een wandelweg naar de vijver van Lummen (Wallonië) lag.   De wandelweg gaat nu over in een private weg.

Patroonheilige en legende

Sint-Antonius (begin 13de eeuw)

Antonius was docent theologie. Hij had een schrift waarin hij de psalmen had opgeschreven en aantekeningen had aangebracht voor tijdens het lesgeven. Dat boek was op een bepaald ogenblik verdwenen, maar hij bad om het terug te vinden. Enkele dagen later stond een novice aan de deur van het klooster waar Antonius verbleef. De novice had uit het klooster willen treden en het boek meegenomen.

Sint-Antonius wordt aanbeden voor de verloren voorwerpen.  Vandaar dat het een populaire heiligenbeeldje is in bijvoorbeeld werkplaatsen.

 

Google maps
Elst 60 
3320 Hoegaarden 

foto’s ©Ann Raymaekers