foto’s ©Ann Raymaekers

Geschiedenis en verhaal 

Dit gebouwtje was oorspronkelijk de gloriëtte, een soort ‘speelhuis voor volwassenen’ dat hoorde bij de herenwoning van Carolus van Nerum.  Carolus van Nerum leefde in de 18de eeuw en was een zeer belangrijk schepen-brouwer.   Sinds de woning de pastorie is geworden, is het lusthof een kapel geworden.

In 1967 is een gedeelte van deze kapel ingestort.  De 5 geslachten van Hoegaarden (waarvan het geslacht van Nerum ook deel uitmaakt) heeft de kapel gerstaureerd.

Jaarlijks organiseert de parochie hier, rond de naamdag van Sint-Franciscus, een dierenwijding.  Mensen brengen hun hond, kat, goudvis, kanariepiet, ezel… naar de kapel om te laten zegenen.   Een gezellige ‘beestenboel’.  De kleinste dieren mogen daarna mee naar de misviering in de kerk.

Patroonheilige en legende

Franciscus van Assisi.

Sint-Franciscus is de patroonheilige van dieren en planten vanwege zijn liefde voor de natuur.

Dit is het verhaal: Tijdens de markt van Assisi mishandelt een koopman zijn ezel. Opeens springt een arme monnik tussenbeide. Het is ‘il Poverello’, de kleine arme, ofwel Franciscus van Assisi. Hij laat zien dat dieren met liefde en respect behandeld moeten worden.

In 1929 werd 4 oktober, de naamdag van Sint-Franciscus, is daarom ook uitgeroepen tot ‘Werelddierendag’.

Erfgoed 
Erfgoedobject nr 134187
Google maps
Doestraat 45 
3320 Hoegaarden 
Tegenover de gemeentelijke basisschool

foto’s ©Ann Raymaekers