foto’s ©Ann Raymaekers
Geschiedenis en verhaal 
Deze geklasseerde kapel wordt in de volksmond ook de vlooienkapel genoemd.  Zou de reden zijn dat de mensen ernaar toe gingen om van hun vlooien af te raken ?  De kapel staat al eeuwen boven op het bergje in Rommersom.  De kapel is opgetrokken in de 18de eeuw, er zijn delen van het gebouw van 1297.
Tot een paar tientallen jaren geleden werd er nog mis gevierd in deze kapel.  Ook ging er jaarlijks nog een processie uit.  In de kapel was een zeer mooie calvarie, momenteel in bewaring in de schatkamer van de Sint-Gorgoniuskerk in Hoegaarden. De kapel is ‘ontheiligd’ en in beheer gegeven aan een vzw die ze zal restaureren.
Patroonheilige en legende

Sint-Servatius
Sint-Servatius leefde in de vierde eeuw en was de eerste bisschop van Tongeren.  Hij is één van de vier ijsheiligen.
Ijsheiligen is de naam voor een aantal heiligenvan wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog  nachtvorst kan optreden.Servatius is de eerste, historisch verifieerbare bisschop in de Nederlanden. Zijn graf bevindt zich volgens de traditie in de Sint-Servaascrypte in de Sint-Servaasbasiliek in maastricht.

 

Erfgoed 
Erfgoedobject nr 43560
Google maps

Rommersom 9/15Boven op een heuvel omgeven door een weide
3320 Hoegaarden (Rommersom)Feel free om eens naderbij te gaan genieten va het landschap

 

 foto’s ©Ann Raymaekers