foto’s ©Ann Raymaekers
Geschiedenis en verhaal 
In 1978 werd de oude kapel vervangen door deze nieuwe. Nog steeds is er op 2de pinksterdag een openluchtmis. In deze Antoniuskapel hebben 2 verschillende Antoniusbeelden gestaan.  Het eerste beeld (16de eeuw) was van Antonius Abt.  Het staat momenteel in de schatkamer.  Antonius Abt werd altijd afgebeeld met een varken en werd aanbeden voor kwalen bij dieren. Het waardevolle beeld van Antonius Abt staat momenteel in de schatkamer. Het beeld werd vervangen door het beeld van een andere heilige, namelijk Antonius van Padua, de meest gekende, namelijk van de verloren voorwerpen.
Patroonheilige en legende
Sint-Antonius Abt (3de eeuw) Antonius Abt leefde in Egypte.
Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem. Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven. Hij is de heilige van het vee en wordt afgebeeld met een varken.
Sint-Antonius (begin 13de eeuw)

Antonius was docent theologie. Hij had een schrift waarin hij de psalmen had opgeschreven en aantekeningen had aangebracht voor tijdens het lesgeven. Dat boek was op een bepaald ogenblik verdwenen, maar hij bad om het terug te vinden. Enkele dagen later stond een novice aan de deur van het klooster waar Antonius verbleef. De novice had uit het klooster willen treden en het boek meegenomen.

Sint-Antonius wordt aanbeden voor de verloren voorwerpen.  Vandaar dat het een populaire heiligenbeeldje is in bijvoorbeeld werkplaatsen.
Erfgoed 
Erfgoedobject nr 6724
Google maps
Nerm 145
3320 Hoegaarden (Nerm)
 foto’s ©Ann Raymaekers