foto’s ©Ann Raymaekers
Geschiedenis en verhaal 

De processie van Hoksem heeft een halte aan deze kapel.

Let op de letters in de steen bovenaan de kapel :
De tekst is een interessant chronogram of jaartalvers. Sommige letters zijn groot, andere klein. Als je de grote letters beschouwt als Romeinse cijfers en je telt alles op, bekom je het bouwjaar van de kapel. Ziehier de tekst: LIeVe VroUW Van LoUrDes beWaar aLtoos hoXeMs InWoners Van aLLe ongeLUk. Verklaring: 1=1, V of U=5, W=2 keer 5, X=10, L=50, D=500 en M=1 000. Een honderd (C) komt in de tekst niet voor, maar wel in de Sint-Barbarakapel bij de vroegere tunnel. Als je alle cijfers optelt, bekom je het jaar 1877.
De namen van de schenkers staan onder de tekst, maar maken geen deel uit van het jaartalvers. Het zijn Angelica Decoster en Adelia Tassin.  De familie Tassin had vroeger een brouwerij in Hoksem.  Begin 20ste eeuw verhuisden ze naar Kumtich (cfr. Tassinstraat) waar de brouwerij verder gezet werd.
Patroonheilige en legende

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

In 1858 verscheen in een grot bij het Franse plaatsje Lourdes Maria voor het meisje Bernadette Soubirous. Sindsdien is Lourdes veranderd in een plek die door zes miljoen pelgrims per jaar wordt bezocht.    De Lourdeskapellen werden nadien erg populair op het Vlaamse platteland.

Erfgoed 
 
Google maps
Doornestraat  6Richting veld
3320 Hoegaarden (Hoksem)(kruispunt met 2 veldwegen)
 
 foto’s ©Ann Raymaekers