foto’s ©Ann Raymaekers
Geschiedenis en verhaal 

Over het ontstaan van deze kapel weten wij niets.  Wie kan ons helpen ?  Ook verhalen welkom.

Wat we wel weten is dat deze kapel gebouwd is op een bron.  Het is de enige bronkapel van Hoegaarden.  Op feestdagen wordt een replica van het beeldje van de heilige in de kapel geplaatst.  De kapel is populair bij buurtbewoners.  Eén van de kapellenmeters/peters heeft de kapel onlangs een mooi likje verf gegeven.

Patroonheilige en legende

Johannes Evangelist

Johannes werd in Rome als marteling in een bad met hete olie gegooid – hij draagt kreeg dan ook als bijnaam ‘Sint Jan in de Olie’- wat hij overleefde. Hij werd daarom door de Romeinse keizer Domitianus naar Patmos (Grieks eiland) verbannen. Hij stierf, op zeer hoge leeftijd als laatste van de twaalf apostelen van Jezus. Volgens de traditie is hij hiermee ook de enige apostel die een natuurlijke dood stierf.

Johannes is patroonheilige van de kunsthandelaren, de schrijvers, de boekbinders, de componisten, de uitgevers, de boekhandelaars, de lithografen, de schilders, de beeldhouwers, de papiermakers, de drukkers, de kleurders, de letterzetters, de theologen, de glazeniers, de spiegelmakers, de graveurs, de kersentrekkers en korfmakers en verder van de vriendschap. Hij wordt aanbeden bij brandwonden, tegen hagel, vergiftigingen, voetwonden en epilepsie

Erfgoed 
 
Google maps
Sint Jansstraat 8Rechts van huisnr 8
3320 Hoegaarden (Hoksem)Beetje verscholen in de grond
 
 foto’s ©Ann Raymaekers