foto’s ©Ann Raymaekers
Geschiedenis en verhaal 
Deze kapel staat naast de kerk op het graf van de Heilige Ermelindis (7de eeuw). De oudste vermelding van de kapel dateert uit de 13de eeuw. De huidige kapel dateert van 1629. De kapel werd opgericht op initiatief van Jacobus d’Oyenbrugghe, heer van Meldert, nadat zijn dochter op wonderbaarlijk wijze genas na het drinken van het water uit de bron aan de kapel.   Deze kapel was lange tijd een belangrijk bedevaartsoord.  In de kapel wordt het leven van Ermelindis uitgebeeld in de ‘bas-reliëfs’.
Patroonheilige en legende
Ermelindis (7de eeuw) was de dochter van een adellijk geslacht.
Haar ouders hadden voor haar een adellijk huwelijk gepland.  Zij wilde echter in armoede leven en zich volledig aan God wijden.  Ze vluchtte naar Meldert, waar ze een vroom leven leidde en op 48-jarige leeftijd stierf.Ermelindis wordt aanbeden voor oogziekten.  Men zegt dat, als men van het water van het bronnetje in de kapel drinkt, men genezen is.  Vandaar dat Meldert zo’n populair bedevaartsoord was.
Jaarlijks gaat op Pinkstermaandag de processie uit.In Bevekom, net over de grens met Meldert, vind je de Ermelindisboom.  Volgens de legende heeft Ermelindis hier haar staf in de grond gestoken en groeide er een struik uit waarachter ze zich kon verstoppen voor haar belagers.
Ermelindis is een populaire heilige. In Meldert staat alles in het teken van de heilige Ermelindis.  Er is een Ermelindisstraat, een feestzaal Ermelindis en heel vrouwen kregen bij de geboorte de naam Ermelindis.
In Moergestel (Noord-Brabant, Nederland) vereren ze ook de Heilige Ermelindis.  Ze hebben er een middelleeuws beeldje van.
Erfgoed 
Erfgoedobject nr 43570
Google maps
Sint ErmelindisstraatCentrum Meldert
3320 Hoegaarden 

 

 foto’s ©Ann Raymaekers