foto’s ©Ann Raymaekers
Geschiedenis en verhaal 
De geschiedenis van deze kleine veldkapel, die schuilt onder de eeuwenoude Winterlinde in het open akkerlandschap van Meldert, gaat terug tot het begin van de 19e eeuw.
 
Het gezin Cipers, de toenmalige eigenaars van de grond, verloren hun kinderen één voor één aan kinkhoest. Ze beloofden een kapel te bouwen indien één van hun kinderen, een dochter, de ziekte overleefde. In 1809 werd de veldkapel gebouwd, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
 
De kapel werd eind jaren 70, begin jaren 80 omver gereden  tijdens de suikerbietenoogst en in later herbouwd. Er werden moderne materialen gebruikt maar de vorm bleef bewaard. De oorspronkelijke trap, die uit blauwe steen bestond, zou hergebruikt zijn voor de nieuwe kapel.
 
Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes werd uit de kapel gestolen. Het echtpaar dat de boerderij van de familie Cipers kocht en daarmee ook eigenaar werd van de veldkapel, plaatste er een beeld van Maria van de Overwinning, het enige Mariabeeld dat ze vonden op de antiekmarkt in de Marollen in Brussel. De huidige eigenaars, die de kapel zijn oorspronkelijke betekenis wilden teruggeven en daarmee ook de wensen van J. Cipers inwilligen, plaatsten een nieuw beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het oorspronkelijk beeld van Bernadette werd vervangen door een nieuw exemplaar.
 
De kapel en de oude lindeboom (Tilia Cordata, de oudste Winterlinde uit de Lage Landen, door Vlaanderen erkend als ‘houtig erfgoed’) staan op een historisch kruispunt van zeven wegen, waarvan er twee verdwenen.
 

In mei en in augustus wandelden mensen te voet naar de veldkapel om er een rozenhoedje te bidden. De kapel was ook een bedevaartsoord  voor een goede oogst.

Patroonheilige en legende
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
Erfgoed
Erfgoedobject nr 210648
Google maps
Overhemstraat (in ’t veld) in Meldert)Kruising tussen Overhemstraat
3320 Hoegaarden (Meldert)met Paardskerkhofstraat

 

 foto’s ©Ann Raymaekers