foto’s ©Ann Raymaekers
Geschiedenis en verhaal 
Dit is oorspronkelijk geen kapel en is het nu ook niet meer (het is nu een multifunctionele ruimte). De architect was de beroemde bouwmeester Hendrik Beyaert (1823-1894).  Hij heeft dit gebouw in 1867 ontworpen als een orangerie, bedoeld om exotische planten te laten overwinteren en gasten te ontvangen. Bijna altijd zijn orangerieën sobere en functionele gebouwen, maar Beyaert heeft hier een pareltje van neogotiek bedacht. Toen de Aalmoezeniers van de Arbeid het domein in 1957 hebben aangekocht, hebben ze het gebouw uitgebreid met biechtstoelen en twee sacristieën en werd het een kapel. Bij de recente restauratie is het altaar letterlijk aan de kant gezet en is het weer een multifunctionele ruimte geworden.

Het beeld boven de ingang is dat van Maria en heeft er altijd gestaan. Ze vertrappelt een vleermuis.

Voor de volledigheid: in de toren van het kasteel is de huiskapel verwerkt die Adrien d’Oultremont na een zware brand in 1879 heeft laten verbouwen. Met voorsprong de mooiste ruimte maar helaas niet toegankelijk.

Sommige mensen herkennen in dit gebouw de vorm van het reliekschrijn van de Heilige Ermelindis.  Was dat de bedoeling of niet ? Wie zal het zeggen?
Patroonheilige en legende
Geen patroonheilige
Erfgoed 
Erfgoedobject nr 134188
Google maps
Waversteenweg 1
3320 Hoegaarden
 
 foto’s ©Ann Raymaekers