foto’s ©Ann Raymaekers
Geschiedenis en verhaal 

Dit is een recente kapel (20ste eeuw), gebouwd op gemeentelijke grond, vlak bij het oude gemeentehuis van Outgaarden.

Hier stond in al eerder een kapel, gewijd aan Sint-Rochus. Zij werd in 1907 door pastoor Jan Frans Goris hersteld, beter gezegd herbouwd. Het gebouwtje, zoals het er nu uitziet, is dus van recente datum. Het staat op gemeentelijke grond, vlak bij het oude gemeentehuis van Outgaarden. Oorspronkelijk stond de kapel meer naar rechts; bij de aanleg van de nieuwe weg werd zij meer naar links gezet.

De reden van de bouw van de oorspronkelijke kapel moet gezocht worden in de pestepidemieën die tussen 1347 en 1750 onze streken en Europa teisterden. De oprichting gebeurde soms uit dankbaarheid (wanneer het dorp gespaard bleef), soms om bescherming af te smeken (wanneer de pest dreigde).

De meter van de kapel, Milika zorgt ervoor dat de omgeving en de kapel netjes zijn. In het weekend opent en sluit zij de deuren.

Patroonheilige en legende
Sint-Rochus is de patroonheilige van de besmettelijke ziekten (o.a. de pest).
Hij was een zeer populaire heilige voor kapellen op het platteland. Rochus leefde in de 14de eeuw.Na de dood van zijn ouders besloot hij het leven van een pelgrim te leiden. Hij gaf zijn geld weg aan de armen en vertrouwde het beheer van zijn goederen toe aan een oom. Zo ging hij op weg, kwam hij ergens waar de pest woedde of een andere ziekte, dan bleef hij daar om de zieken te verplegen. Sommigen wist hij te genezen door middel van een kruisteken.
Google maps
Aan het driehoek kruispunt richting GoetsenhovenJongeschoolstraat-Goetsenhovenstraat
Vlakbij Oude GemeentehuisSint Rochusstraat – Bostsestraat
 
 foto’s ©Ann Raymaekers