14 mei 2020 – De gemeentelijke toeristische dienst en vzw Hoegaards Erfgoed stellen de inventarisatie van de veertig Hoegaardse kapellen voor op de website ‘Kapellekesbaan’.
De kleine en grote kapellen op het grondgebied van Hoegaarden wrden geïnventariseerd: veldkapellen, boomkapellen, gevelkapellen, een bronkapel,… Het zijn tekens uitingen van een volksdevotie op het platteland. Het is klein landelijk erfgoed dat een wandeling kan opfleuren. Vrijwilligers stelden de inventaris op en maakten foto’s van elke kapel.

Schepen Marleen Lefevre (CD&V): “De verhalen rond de kapellen zijn we nog aan het verzamelen. We doen hierbij een oproep voor wie bepaalde informatie of verhalen over een kapel heeft. Omdat wandelaars in deze coronatijd graag iets nieuws in eigen buurt ontdekken, hebben we nu al alle kapellen met hun locatie en foto’s nu vervroegd op de website gezet: www.kapellekesbaan.be. Je kan de kapellen in je buurt ontdekken ‘vanuit je kot’.”

Kapellekesbaan in Hoegaarden is een gemeentelijk erfgoedkundig/toeristisch project in samenwerking met de vzw Hoegaards erfgoed (de heemkundige kring). Het is een project binnen het Europese plattelandsprogramma Leader Hageland. Terzelfdertijd speelt Davidsfonds Hoegaarden in op dit project met hun Zomerwandelingen langs kapellen. Zij zullen vanaf half mei regelmatig langs deze kapellen (individuele) wandelingen per deelgemeente lanceren. De eerste zomerwandeling is in Meldert, daarna komt Outgaarden aan bod. En een aantal Hoegaardse greeters ontwikkelt momenteel een fotozoektocht langs kapellen.

Meer info over het project: Marleen Lefevre

 © Het Nieuwsblad 
Virtueel bezoek aan veertig kapellen