
01 juni 2020 – Vrijwilligers stellen ‘Kapellekesbaan’ op voor wie graag wandelt en fietst. De initiatiefnemers nemen ook de ondergrondse kapel op in de Kapellekesbaan.
Vrijwilligers hebben voor de toeristische dienst van Hoegaarden en de heemkring Hoegaards Erfgoed een inventaris van 45 kapelletjes in de gemeente opgesteld en een ‘Kapellekesbaan’ op de website gezet voor wandelaars en fietsers. In Hoegaarden kan je dat doen langs de ‘Kapellekesbaan’, dat een stukje landelijk erfgoed in de kijker zet. Veld-, boom-, gevel- grot- en bronkapellen: ze komen allemaal aan bod op de inventaris en worden ‘tekens van een vroegere devotie’ op het platteland’ genoemd. “Die inventaris is het werk van vrijwilligers”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Marleen Lefevre (CD&V). “We verzamelen nog verhalen rond de kapellen en bundelen die later in een brochure. Wie zo’n verhaal kent, mag het ons melden.”
Peters en meters
Het Davidsfonds heeft alvast zijn zomerwandelingen afgesteld op bezoeken aan de kapelletjes. Je vindt in Hoegaarden kapellen in alle soorten en maten. Twee in Hauthem, 22 in Hoegaarden, zes in Outgaarden, tien in Meldert en vijf in Hoksem. “Vaak staan ze op privé domein en werden ze gebouwd om een goede oogst of een genezing af te dwingen”, zegt Lefevre. Sommige kapellen worden onderhouden door meters en peters. Dat is nodig, want tot de interesse groeide voor de Kapelleksbaan, waren verscheidene kapellen onverzorgd.
Tot de merkwaardigste kapellen van Hoegaarden behoren alvast de gevelkapel met de zwarte Onze-Lieve-Vrouw aan de Gasthuisstraat, de Marollenkapel (Hauthem), de Bijstandskapel (Outgaarden) en die van Sint-Servatius (Rommersom). Het initiatief voor de kapellekesbaan heeft € 1.800 subsidies van de provincie opgeleverd en het heeft een erkenning gekregen van het Europese Plattelandsfonds Leader Hageland.

Pelgrims
Doel van het project is ook pelgrims aan het bidden te krijgen in Hoegaarden. Precies een jaar geleden ontstond het idee een kapellekesbaan uit te stippelen. Lieve Meulemans was toen de eerste meter voor het kapelletje aan haar deur in Hoksem. Volgens haar kan de processie, als de coronacrisis voorbij is, nu weer passeren en even halt houden aan de kapel.
De kapel is gebouwd door de Zusters van de Vereniging met het Heilig-Hart, de congregatie die zich in 1820 in Mariadal vestigde. De moeder-overste was bij aanvang een Zuster Maricole, waardoor de zusters aanvankelijk werden aangeduid als Maricollen of Marollen. In 1835 werd, ter ere van de Heilige Maagd, een kapel ingewijd in Hauthem. Die werd Klein Scherpenheuvel genoemd omdat ze werd ontworpen als een kleine kopie van de basiliek van Scherpenheuvel.
© Het Nieuwsblad |